GoedBericht.nl logo
English Blog

Galaten 1:17 – ik vertrok naar Arabië

04-05-2022 - Geplaatst door Andre Piet

… ook ging ik niet op tot Jeruzalem, naar hen die vóór mij apostelen waren, maar ik vertrok naar Arabië en vandaar keerde ik terug naar Damascus.

Paulus maakt duidelijk dat zijn Evangelie en bediening geheel los staat van mensen en ook onafhankelijk van de eerdere apostelen is. Hij werd geroepen ver buiten het land en ver van Jeruzalem. Dat is typerend!

Nadat Saulus was geroepen werd hij onder begeleiding naar Damascus gebracht omdat hij vanwege het hemelse licht niks meer kon zien. Blind verbleef hij in het huis van Juda (!) totdat op de derde dag ene Ananias (> Chananjah = genadig is JAHWEH!) bij hem langskwam waarna de schellen van zijn ogen vielen (Hand.9:7-19a). En vervolgens vertrekt Saulus naar Arabië, een bezoek waar Lucas in Handelingen 9 over zwijgt.

De naam Arabië komen we in Galaten 4:25 wederom tegen als het gebied waar de berg Sinaï ligt (Gal.4:25). Hoe opmerkelijk! De Heer had tegen Saulus gezegd dat zijn verschijning een vervolg zou krijgen (Hand.26:17) en het eerste wat Saulus doet zodra hij daartoe in staat is, is vertrekken naar Arabië. Het gebied waar de Heer ooit ook aan Mozes verscheen en hem onderwees (vergl. Gal.1:12). Paulus is uitdrukkelijk niet onderwezen en geïnstrueerd door ‘de twaalf’ maar hoogstpersoonlijk door de Heer zelf!

Delen: