GoedBericht.nl logo
English Blog

Efeze 6:17 – het zwaard van de geest

26-09-2018 - Geplaatst door Andre Piet

En ontvangt de helm van de redding en het zwaard van de géést, dát is Gods uitspraak.

Als laatste metafoor van de wapenrusting noemt Paulus “het zwaard van de geest”. In de grondtekst kun je zien dat het woordje “dat” (of ‘welke’) niet verwijst naar zwaard maar naar geest. Dus het zwaard van de géést, dát is Gods uitspraak. De veelgehoorde tweedeling tussen woord en geest loopt stuk op zo’n mededeling. Want Gods geest kennen en herkennen we juist in wat Hij zegt.

Wanneer we staan op ons geestelijk lotdeel, is strijd onvermijdelijk. De tegenstand die we daarin ondervinden pleit niet tégen ons maar vóór ons. Hoe pareren we vragen die ons worden gesteld? Wat zou onze reactie zijn op kritiek die ons raakt? Het antwoord lezen we in bovenstaand vers. Het is het laatste onderdeel van de wapenrusting dat beslissend blijkt. Het is het geestelijk zwaard: Gods uitspraak.

Toen Jezus in de woestijn verzocht werd door “de listen van de diabolos”, was zijn reactie steevast: “er staat geschreven!”. Nooit liet hij zich verleiden tot redeneringen over Gods woord maar altijd citeerde hij vanuit Gods woord. Niets is krachtiger, scherper en trefzekerder dan Gods eigen uitspraken. “Er staat geschreven!”.

Delen: