GoedBericht.nl logo
English Blog

Efeze 5:33 – ontzagwekkende liefde

06-09-2018 - Geplaatst door Andre Piet

Evenwel ook jullie, laat ieder de eigen vrouw zo liefhebben als zichzelf, en opdat de vrouw de man zou vrezen.

Zojuist was Paulus tot de climax gekomen van de betekenis van “één vlees” in Genesis 2:24. Hij had daarbij gewezen op Christus en de ekklesia. Die vormen samen één lichaam. Als Christus dus de ekklesia liefheeft, dan heeft hij zichzelf lief. Christus zelf is het verheven voorbeeld voor getrouwde mannen.

Mannen zouden hun vrouwen liefhebben als zichzelf. Misschien dat de man grote moeite heeft met zijn vrouw, met haar opstelling of gedrag. Of misschien met haar ziekte of handicap. Het kan zijn dat daardoor van gevoelens van verliefdheid weinig overblijft. Maar over zulk gevoel heeft Paulus het ook niet. Hij heeft het over ‘liefhebben’, niet over ‘lief vinden’. Liefhebben (Gr. agapé) is geen gevoel maar een daad waarin onvoorwaardelijke liefde wordt bewezen. Juist als romantiek ontbreekt, kan deze (agapé-)liefde zich bewijzen.

Wanneer de man zó van zijn vrouw houdt, dwars door alles heen, niet aflatend, dan is dat ontzagwekkend. Er staat niet (zoals sommige vertalingen weergeven) dat de vrouw voor haar man moet vrezen (=ontzag hebben). Nee, de man zou zijn vrouw zó liefhebben opdat zij ontzag voor hem zou hebben.

Delen: