GoedBericht.nl logo
English Blog

Efeze 5:33 – lief vinden of liefhebben?

07-06-2022 - Geplaatst door Andre Piet

… laat hem de eigen vrouw zo liefhebben als zichzelf…

Paulus had zojuist Christus ten voorbeeld gesteld aan de man. Christus die zich volkomen overgeeft aan de ekklesia, met wie Hij één lichaam, één vlees is. Zo mag de man zijn vrouw liefhebben. Christus draagt zorg voor de ekklesia want hij is onlosmakelijk met haar verbonden, als zijn eigen lichaam. Hij kan zich er niet van losmaken, want de ekklesia maakt deel uit van zijn identiteit.

Man en vrouw die met elkaar verbonden zijn in het huwelijk, vormen een eenheid. Hij is haar en zij is hem. Een eenheid die lijfelijk teruggezien wordt in het kind dat uit beiden voortkomt. Die eenheid is niet gebaseerd op elkaar lief vinden of fysieke aantrekkingskracht. Dat is mooi als het er bij is, maar dat is geen basis. Elke onderlinge band die afhankelijk is van gevoelens is totaal niet bestand tegen de stormen van het leven. Zoals we dat tegenwoordig vrijwel dagelijks om ons heen bevestigd zien.

Liefhebben is volstrekt wat anders dan lief vinden. Lief vinden is een gevoel terwijl liefhebben een daad is. Nooit bewijst echte liefde (agapé) zich méér, dan waar gevoelens geheel ontbreken! Alleen deze liefde geeft inhoud en overwint alles!

Delen: