GoedBericht.nl logo
English Blog

Efeze 5:28 – liefhebben als zijn eigen lichaam

23-05-2017 - Geplaatst door Andre Piet

Zo zijn ook de mannen verschuldigd hun vrouwen lief te hebben, als hun eigen lichamen. Wie zijn eigen vrouw liefheeft, heeft zichzelf lief.

Nergens in de brieven wordt de verhouding tussen man en vrouw vanuit zo’n hoog standpunt bezien, als in Efeze 5. Christus’ liefde voor de ekklesia en de eenheid die hij met haar vormt is daarbij het uitgangspunt. Paulus laat zien hoe in het verborgene daar al naar verwezen wordt in Genesis 2. Waar man en vrouw “één vlees” heten. Eén lichaam dus vormen. Het verwijst naar Christus en de ekklesia!

Echte liefde (agapé!) van een man voor zijn vrouw is niet verankerd in haar mooie eigenschappen. B.v. omdat ze aantrekkelijk en lief is. Prachtig natuurlijk, maar dat is niet de basis. Want zelfs al zou dat ontbreken, dan nog heeft de man een motief zijn vrouw lief te hebben. Als zijn eigen lichaam – één vlees.

Je eigen lichaam bestrijd je niet. Misschien is het behelpen en de verhouding moeizaam. Maar het is je eigen lichaam – je kunt je er niet aan onttrekken. En daarom voed je en koester je het. Welnu, zoals Christus de ekklesia liefheeft, zó mag de man zijn vrouw liefhebben.

Delen: