GoedBericht.nl logo
English Blog

2Korinthe 9:7 – blijmoedig geven

08-07-2023 - Geplaatst door Andre Piet

… want God heeft de blijmoedige gever lief.

Het woord dat Paulus hier gebruikt voor ‘blijmoedig’ is in het Grieks ‘hilaros’, waar via-via ons woord ‘hilarisch’ van afgeleid is. Dat klinkt super onbekommerd. Zo heel anders dan waar wij bij ‘weggeven’ aan denken. Als we eerlijk zijn associëren wij weggeven vaak met pijn. Dat komt omdat we denken vanuit ’tekort’ en ‘gebrek’. Alles wat je weggeeft, zo is het idee, dat ben je kwijt. Tja, en daar word je niet blij van.

Paulus benadering is totaal anders. Geven is als zaad zaaien (9:6). Hoe meer je ervan uitstrooit, des te overvloediger zal de oogst zijn. In plaats van armer maakt geven juist rijker. Het is alleen met zo’n mindset dat je blijmoedig kunt geven.

GOD heeft de blijmoedige gever lief. Dat komt omdat Hij zichzelf daarin herkent. Hij geeft royaal en “naar de rijkdom van zijn heerlijkheid” (Ef.3:16). Hij heeft immers meer dan genoeg. Nooit komt Hij iets tekort. Hij is het die, zoals Paulus op de Areopagus verklaarde “aan allen leven en adem en alles geeft” (Hand.17:25). Met die wetenschap kun je vrolijk weggeven! Het geheim van de blijmoedige gever is dat deze de rijke GOD kent!

Delen: