GoedBericht.nl logo
English Blog

1Korinthe 9:3-5 – declareren

11-06-2019 - Geplaatst door Andre Piet

Dit is mijn verdediging tegen hen die mij kritisch beoordelen. Hebben wij geen bevoegdheid om te eten en te drinken? Hebben wij helemaal geen bevoegdheid met een zuster, een vrouw rond te trekken zoals ook de overige afgevaardigden en de broers van de Heer en Kefas?

Paulus is een apostel, d.w.z. een rechtstreeks afgevaardigde van Christus zelf (:1). Zouden de Korinthiërs dat ontkennen, dan zouden ze daarmee tevens de echtheid van hun eigen geloof ontkennen (:2).

De “bevoegdheid om te eten en te drinken” verwijst niet naar het voorgaande thema van het eten van offervlees (hfst.8). En de “bevoegdheid om met een vrouw rond te trekken”, verwijst evenmin naar het eerdere onderwerp over of men al of niet zou trouwen (hfst.7). De bevoegdheid om te eten en te drinken als ook om een echtgenote mee te nemen op rondreis, heeft te maken met de kosten daarvan in rekening te brengen bij de ekklesia. De andere apostelen zoals bijvoorbeeld Kefas, trokken rond met hun echtgenotes en aten en dronken en declareerden daarvan de kosten aan de ekklesia’s. En daar is niets oneerlijks aan. Paulus en zijn medewerkers hadden dat recht eveneens. Maar… Paulus had een heel bijzondere reden om daarvan af te zien.

Delen: