GoedBericht.nl logo
English Blog

heitje zonder karweitje

22-10-2011 - Geplaatst door Andre Piet

Abram en Sarai kregen als teken van GODS onvoorwaardelijke belofte, de beide H’s uit Gods Naam (JaHWeH) toegevoegd (zie eerdere blog deze week). Abram werd AbraHam en Saraï werd SaraH (Gen.17:5,15).

De betekenis van de vijfde Hebreeuwse letter hangt samen met het woord voor venster. De letter volgt op de vierde letter ‘daleth’, dat deur betekent. U weet wel: als God een deur sluit, opent Hij een venster. Een venster dat uitzicht biedt.

Hebreeuwse letters functioneren tevens als cijfers. Vergelijkbaar met de ons bekende Romeinse cijfers/letters. Met als consequentie dat Hebreeuwse woorden en namen ook getallen vertegenwoordigen. Zo staat de Naam van God (JaHWeH) voor zesentwintig, het woord ahawa (=liefde) voor dertien. Evenals trouwens echad (=1), enz.. Een schat aan betekenissen liggen hierin verborgen. Via het Jiddisch is deze numerieke eigenschap van Hebreeuwse letters ook nog in de Nederlandse taal terecht gekomen. Zo is een joet (een tientje), afgeleid van de tiende Hebreeuwse letter ‘jod’. En het verouderde Nederlandse woord heitje betekent een kwartje (=5×5 cent) en is afgeleid van de vijfde Hebreewse letter van genade. Een heitje dus uitdrukkelijk zonder karweitje. En als dat kwartje niet direct valt, vraagt u het maar aan AbraHam en SaraH.

Delen: