GoedBericht.nl logo
English Blog

Kolosse 1:16 – door Hem is het al geschapen (2)

02-09-2024 - Geplaatst door Andre Piet

… eerstgeborene van elk schepsel, 16 want in Hem werd het al geschapen (…) het al is door Hem en tot Hem geschapen…

Kolosse 1:16 is niet geschreven om te verduidelijken dat de Zoon de Schepper is, maar om aan te tonen dat de Zoon de eerste is van elk schepsel. Paulus noemt daarvoor drie redenen. In de eerste plaats omdat in Hem alles is geschapen. Elk schepsel bevindt zich binnen zijn domein.

In de tweede plaats zijn alle dingen door Hem geschapen. Hoe God dit deed, wordt hier niet vermeld, maar in zovele Schriftplaatsen vernemen we dat God alle dingen schiep door zijn woord (Ps.33:6; Joh.1:3). Maar is dat hetzelfde als dat het heelal door Hem is geschapen? Is het woord niet iets, in plaats van iemand? Jazeker, maar vanuit Johannes 1 weten we dat de Zoon het vleesgeworden woord van God is (Joh.1:14). God sprak zijn woord tot Maria en zo werd zij zwanger. Zodat Paulus met terugwerkende kracht kan zeggen dat door de Zoon (als de verpersoonlijking van het woord) het al is geschapen.

Nooit lezen we dat alle dingen uit de Zoon zijn. Die heerlijkheid is exclusief voorbehouden aan “één God, de Vader, uit wie het al is (…) en één Heer, Jezus Christus, door Wie het al is…” (1Kor.8:6).

Delen: