GoedBericht.nl logo
English Blog

Kolosse 1:13 – gered uit de volmacht van de duisternis

17-08-2024 - Geplaatst door Andre Piet

… de Vader dankende die jullie bekwaam maakt voor het aandeel van het lotbezit van de heiligen in het licht. 13 Hij redt ons vanuit de volmacht van de duisternis en verplaatst ons in het koningschap van de Zoon van zijn liefde…

Het lotbezit dat de heiligen straks ten deel zal vallen bevindt zich in de sfeer van het licht. Dat staat in scherp contrast met de duisternis waarin de wereld zich momenteel bevindt en waar ook wij voorheen deel van uitmaakten. Zoals licht staat voor het Woord (Joh.1:4), zo staat duisternis symbool voor de sfeer waarin dit licht ontbreekt. De natiën wandelen “in de ijdelheid van denken, verduisterd in hun verstand, vervreemd van het leven van God om de onwetendheid die in hen heerst” (Ef.4:18). De huidige, boze aeon wordt gedomineerd door “de wereldbeheersers van de duisternis” (Ef.6:12). Dat wordt hier “de volmacht van de duisternis” genoemd. Dat het ‘volmacht’ heet, geeft aan dat de heerschappij aan de wereldbeheersers (Gr. kosmokraten) is gegeven. De macht komt hen toe voorzover en zolang God dat toestaat.

“De volmacht van de duisternis” in deze wereld is (Godzijdank!) tijdelijk. De huidige aeon loopt op haar eind en zal definitief plaats moeten maken voor de heerschappij van “de Zoon van Gods liefde”!

 

Delen: