GoedBericht.nl logo
English Blog

Titus 3:5 – naar Zijn ontferming

19-07-2023 - Geplaatst door Andre Piet

Maar toen de vriendelijkheid en de filantropie van onze Redder God verscheen, 5 niet uit werken die wij in rechtvaardigheid deden, maar naar Zijn ontferming…

Zoals eerder in 2:11 treffen we ook hier een prachtige verwijzing naar de essentie van het Evangelie. God houdt van de mensheid en vanaf het eerste mensenpaar heeft Hij de komst van “de Redder der wereld” beloofd. Het Evangelie is de blijde tijding dat God deze belofte inmiddels in vervulling heeft doen gaan.

Om te accentueren dat de redding die God bewerkt volledig gebaseerd is op Zijn vriendelijkheid en filantropie, verklaart Paulus in vers 5 nader: het is niet “uit werken die wij in rechtvaardigheid deden”. In dat geval zou de mensheid de redding deels aan zichzelf hebben te danken. Niet ‘om niet’ maar verdiend. Het is Paulus er alles aan te doen om die suggestie volkomen uit te sluiten. Dit is zwart-wit. Het Evangelie is geheel gebaseerd op wat GOD belooft en op wat Hij realiseert in Christus. “JAHWEH redt”, dat is de betekenis van de naam JEZUS/JESJOEA. Maak van dit bericht een aanbod dat de mens moet aannemen, en het Evangelie is geen Evangelie meer. Want redding zou dan afhangen van de reactie van de mens. Niets daarvan! Het is 100% “naar Zijn ontferming”.

Delen: