GoedBericht.nl logo
Translate page English Blog

Romeinen 8:24 – hoop wordt niet gezien

22-05-2021 - Geplaatst door Andre Piet

Want in de hoop werden wij gered. Hoop echter die gezien wordt, is geen hoop. Want hoe kan men hopen hetgeen men ziet?

Eigenaardige combinatie: we werden gered (=feit, verleden tijd) in de hoop (=toekomst). Waarmee gezegd is: onze redding is reeds een feit terwijl daar nog niets zichtbaar van is. Zoiets kan uitsluitend gezegd worden wanneer “de hoop” rotsvast is. Zo zeker als een feit dat achter ons ligt.

Wij associëren hoop vrijwel altijd met onzekerheid. Bijvoorbeeld: ik hoop dat het morgen zonnig weer is. Zelfs als we iets zeer waarschijnlijk achten, dan nog is het onzeker. Geen mens kan nu eenmaal iets met absolute zekerheid zeggen over de toekomst. Dat kan er slechts Eén. Namelijk Hij, “die van den beginne, de afloop verkondigt”. Hij kent de toekomst omdat Hijzelf de Schepper daarvan is en deze vast in handen heeft.

Hoop betreft per definitie dingen die we niet zien. Want zien we het wèl, ja, dan is de hoop verwisseld door aanschouwen. Het embleem bij uitstek van hoop is een anker (Hebr.6:18,19). Een anker dat dienst doet wordt niet gezien. Het schip bevindt zich wellicht in de woelige baren van de zee, maar door het anker heeft het vastheid.

Delen: