GoedBericht.nl logo
English Blog

Psalm 23:1 – ik ontbreek niet

18-12-2022 - Geplaatst door Andre Piet

JAHWEH is mijn herder, ik ontbreek niet…

De eerste regel van deze overbekende psalm wordt gewoonlijk weergegeven met “… mij ontbreekt niets”. Wat vanzelfsprekend schitterend is: GOD voorziet in alles wat ik nodig heb. Als een herder zorgt Hij voor zijn schapen. Hij staat er voor garant dat we ontvangen wat we nodig hebben. Hij weet ook als geen ander, wat we specifiek nodig hebben. Als ‘schapen’ hebben we daar vaak geen idee van. Of vooral een verkeerd idee van.

Maar in het Hebreeuwse origineel waarin deze psalm is geschreven, klinkt een dubbelzinnigheid door, die ons in het Nederlands ontgaat. Je kunt namelijk ook lezen: … ik ontbreek niet. En dan is de gedachte: omdat JAHWEH mijn herder is draagt Hij er zorg voor dat de kudde compleet is. Dus ik zal niet ontbreken. Want Hij is een goede herder! Mocht er één schaap kwijt zijn, dan zoekt Hij net zo lang tot deze weer is gevonden (Luc.15:4). Daar staat Hij garant voor.

De GOD van de Bijbel is een GOD die het verlorene zoekt. Maar dat niet alleen. Hij is GOD en daarom in staat te bereiken wat Hij wil. Hij zoekt en Hij vindt! Niet één zal ontbreken!

Delen: