GoedBericht.nl logo
English Blog

Psalm 105:25 – Gods hand in het kwaad…?

20-08-2021 - Geplaatst door Andre Piet

Hij veranderde hun harten, zodat zij zijn volk haatten en listig handelden tegen zijn knechten.

Psalm 105 is een lofzang op Gods daden ten behoeve van “het zaad van Abraham”. Het was JAHWEH die een hongersnood opriep in Kanaän (:16). Maar Hij was het ook die Jozef eerder in Egypte gebracht had (:17) om Jakobs familie van de hongerdood te redden. Het was ook JAHWEH die Jakobs familie daar uitermate vruchtbaar maakte (24).

De rode draad in deze psalm is, dat GOD alles aanwendt voor zijn doel. Ook van de zwartste bladzijden in de geschiedenis, is Hij de auteur. Vanwaar dat de Egyptenaren het volk van Jakob gingen haten? De psalmist zegt: “Hij (=JAHWEH) veranderde hun harten, zodat zij zijn volk haatten”. Maar is dat niet theologisch onverteerbaar? Is Hij dan geen goede GOD? Het antwoord is: jazeker! Het probleem is onze kortzichtigheid.

Met Egypte’s onderdrukking had GOD een bedoeling. Hij zette het in om zijn verlossend handelen te etaleren. Het drama van het lijden gaat niet buiten GOD om. Hij voert de regie. GOD is niet schuldig aan het kwade. Integendeel: aan Hem komt de eer toe dat het kwaad bij Hem in goede handen is! Hij keert alles ten goede!

Delen: