GoedBericht.nl logo
English Blog

Kolosse 3:14 – de samenbinding van de volmaaktheid

11-12-2022 - Geplaatst door Andre Piet

Maar boven al deze dingen, [doet aan] de liefde dat is de samenbinding van de volmaaktheid.

In dit gedeelte benoemt Paulus het gedrag dat hoort bij de nieuwe mens(heid). Paulus gebruikt daarbij de metafoor van kleding uit- en aantrekken. Wie naar een feest gaat trekt z’n oude werkkleding uit om bijpassende nieuwe kleren aan te doen. De kleding staat voor de wijze waarop we ons naar anderen toe presenteren. Bijpassende kleding voor de nieuwe mens is b.v. “… vriendelijkheid, nederigheid, bescheidenheid, geduld”. Maar ook elkaar genade bewijzen, terwijl er een grief is.

En dan, “boven al deze dingen, doet aan de liefde dat is de samenbinding van de volmaaktheid”.  Het woord voor ‘volmaaktheid’ duidt op een staat van voltooiing. Zoals bij volwassenheid de groei voltooid is. De liefde overstijgt alle eerder genoemde eigenschappen maar ze sluit ze ook in. De liefde maakt de onderlinge band volmaakt en af.

Liefde is hier: agapé, dat is onvoorwaardelijke liefde. Niet gebaseerd op smaak, sympathie of uiterlijke aantrekkingskracht. Agapé is liefhebben zoals GOD elk schepsel liefheeft. Omdat het werk van zijn handen is! Niets kan die liefde ongedaan maken of ontbinden. Alles bedekt zij. Daarom is deze liefde “de samenbinding van de volmaaktheid”.

Delen: