GoedBericht.nl logo

Johannes 19:41 – ter plaatse waar hij gekruisigd was

03-04-2021 - Geplaatst door Andre Piet

En er was ter plaatse, waar Hij gekruisigd was, een hof en in die hof een nieuw graf, waarin nog nooit iemand was bijgezet…

Er was een praktische reden dat Jezus begraven werd ter plaatse waar hij gekruisigd werd. Want er was haast bij geboden. Jezus moest nog worden begraven voor de aanvang van de grote sabbat (:42). Dus moest Jezus’ graf dichtbij zijn.

Maar er is een veel belangrijkere reden waarom Jezus graf dichtbij de plaats van de kruisiging moest zijn. Denk aan de offerdienst. Een dier werd geslacht pal bij het altaar (Lev.9:8). De slachting spreekt van het kruis, het altaar daarentegen verwijst naar de plaats waar de dood werd overwonnen en als een lieflijke geur omhoog rees.

Denk ook aan de zogenoemde ‘moederbelofte’  (Gen.3:15). “Het zaad der vrouw” (de messias) zou door de slang dodelijk getroffen worden in de hiel. Tegelijkertijd zou juist de hiel ervoor zorgen dat de slang een fatale slag zou worden toegebracht (“de kop vermorzelen”). De plaats van de nederlaag  was tevens de plaats waar de definitieve overwinning werd behaald. In ruimte waren beide feiten slechts enkele meters van elkaar verwijderd. En in tijd niet meer dan drie dagen. Jezus stierf om de dood te overwinnen!

Delen: