GoedBericht.nl logo
English Blog

Galaten 2:14 – de waarheid van het Evangelie

31-05-2022 - Geplaatst door Andre Piet

Maar toen ik waarnam dat zij niet recht stonden ten opzichte van de waarheid van het evangelie, zei ik tot Kefas in het bijzijn van allen…

Dat Paulus zo openlijk, “in het bijzijn van allen” Petrus in het gezicht weerstaat, deed hij niet om hem ‘in zijn hemd te zetten’. Of om zichzelf te profileren t.o.v. de leider van ‘de twaalf’. Paulus nam waar dat Petrus en de anderen niet recht stonden t.o.v. de waarheid van het Evangelie. Openlijk had Petrus zich onttrokken van de natiën en daarom moest hij ook openlijk terecht worden gewezen. Als enige nam Paulus het nu op voor de natiën. Zij waren uiteraard geschoffeerd door Petrus’ opstelling. Door “de apostel van de besnijdenis” nog wel (Gal.2:7)! Van het ene op het andere moment waren ze in zijn ogen kennelijk niet goed genoeg meer om de tafel mee te delen.

Hier was zó onmiskenbaar “de waarheid van het Evangelie” in het geding, dat Paulus zich wel moest uitspreken. Petrus was fout en dubbelhartig. Punt. Het hoefde niet eens uitgelegd te worden: Paulus brengt het simpelweg aan het licht. En niemand van de omstanders kon er ook maar iets tegen inbrengen. Dat is de kracht van “de waarheid van het Evangelie”!

Delen: