GoedBericht.nl logo
English Blog

Efeze 4:26,27 – boos, maar hoe?

18-07-2018 - Geplaatst door Andre Piet

Zijn jullie boos, zondigt dan niet, laat de zon niet ondertussen ondergaan over jullie ontstemming en geeft geen plaats aan de diabolos (duivel).

De nieuwe mens (:24) zoals Paulus deze beschrijft wordt gekenmerkt door het spreken van waarheid (:25). Een ander kenmerk is de rechte boosheid. Boos zijn kan heel nuttig wezen maar (zoals altijd waar emoties in het geding zijn), het gevaar is dat ze onbeheerst wordt geuit. En dan gaat het mis. Dan is men boos om een verkeerde reden of in onjuiste mate of niet op de juiste tijd of niet voor het juiste doel. Dan wordt de boosheid per definitie zondigen, d.w.z. doel missen.

Beheerste toorn wordt ook gekenmerkt door kortstondigheid. Dat is bij God ook zo. “Een ogenblik duurt zijn toorn”, zegt de psalmist (30:6). Gods toorn en zijn oordelen kunnen heftig zijn, maar duren altijd relatief kort. Het spreekwoord zegt terecht: ‘kwaad worden is menselijk, maar kwaad blijven is duivels’. Daarom is de leer dat Gods toorn eindeloos zou voortduren, zonder twijfel een duivelse uitvinding.

Als de zon ondergaat en we gaan slapen, dan zouden we alles hebben bijgelegd. Zodat we ons in vrede te ruste kunnen leggen en de volgende dag in vreugde kunnen opstaan!

Delen: