GoedBericht.nl logo
English Blog

1Korinthe 11:6 – hoofdbedekking?

23-04-2018 - Geplaatst door Andre Piet

Want indien een vrouw zich niet bedekt, laat zij zich dan ook het haar afknippen. Maar indien het schandelijk is voor een vrouw [het haar] af te knippen of te scheren, laat zij zich dan bedekken.

Het is lastig om met onze westerse, 21e eeuwse bril op de neus, 1Korinthe 11 te begrijpen. Verschil maken (=discriminatie) tussen mannelijk en vrouwelijk is in onze maatschappij op voorhand beladen. Dat het sekseverschil geestelijke waarheden uitdrukt, begrijpen we nauwelijks nog. In Paulus’ dagen bewogen vrouwen zich in het openbare leven standaard met een bedekt hoofd. Zoals op vele plaatsen in de wereld nog steeds. Als uitdrukking van onderschikking en om hun heerlijkheid, het lange haar, te bedekken.

Paulus instrueert de vrouwen in Korinthe niet om een hoofdbedekking op te doen. Hij ageert ertegen dat wanneer ze bidden of profeteren, zij hun hoofdbedekking afdoen. Hij zegt evenmin dat het schandelijk is als de vrouw het haar afknipt, maar dat “indien het schandelijk is voor een vrouw het haar af te knippen”, zij hun hoofd zouden bedekken.

Het is misplaatst om neerbuigend te doen over gebruiken als hoofdbedekking. Het is niet minder misplaatst om een gewoonte zoals in Korinthe tot wet voor nu te verklaren.

Delen: