GoedBericht.nl logo
English Blog

De Bijbel bewijst zichzelf (3)

13-07-2025 - Geplaatst door Andre Piet
Derde artikel gebaseerd op een viertal lezingen over dit gelijknamige onderwerp.

De Bijbel onderscheidt zich niet alleen door haar eenheid en voorzeggingen, maar ook door haar unieke boodschap. De inhoud van de Schrift staat haaks op alles wat mensen zelf bedenken, of het nu gaat om filosofieën of religies. In die afwijking blijkt haar goddelijke oorsprong.

Waarom staat de Bijbel haaks op menselijke gedachten?
Wat mensen bedenken, draagt altijd het stempel van menselijke logica, morele zelfverbetering of religieuze inspanning. Filosofen zoeken naar wijsheid en inzicht, religies stellen voorschriften op om God of het goddelijke te bereiken, en beide richten zich uiteindelijk op wat de mens móet doen. De Bijbel daarentegen spreekt van wat God doet: HIJ is degene die handelt, redt en alles tot zijn doel brengt.

Waar menselijke systemen uitgaan van menselijke verdienste, legt de Bijbel juist alle nadruk op Gods souvereiniteit en genade. Waar mensen het kwaad verklaren als een vergissing of een kracht buiten God, openbaart de Bijbel dat God ook daarvan de Schepper is. En waar mensen hoop zoeken in een onsterfelijke ziel of reïncarnatie, spreekt de Bijbel van dood én opstanding.

Juist deze gedachten, die radicaal haaks staan op wat mensen zelf bedenken, wijzen op een oorsprong die hoger is dan de mens zelf. Dit is geen menselijke filosofie, maar goddelijke openbaring.

1. uniek als historie

De Bijbel is door en door historisch (2Petr.1:16). Het Evangelie is geen moraal of inspirerend verhaal, maar een goed bericht, een blijde mededeling over wat God gedaan heeft. De opstanding van Jezus Christus vormt het hart daarvan. Als Christus niet werkelijk uit de doden is opgewekt, is het geloof leeg en zonder inhoud (1 Korinthe 15:14). Dan zou de boodschap van de apostelen niet meer zijn dan een lege filosofie, zonder werkelijk perspectief.

Maar het Evangelie is juist een feitelijke gebeurtenis, concreet en aantoonbaar in de geschiedenis. Christus is werkelijk opgewekt, als eersteling van alle stervelingen (1 Korinthe 15:23). Die opstanding is het bewijs dat Christus de dood heeft overwonnen en dat Hij onvergankelijk Leven aan het licht heeft gebracht (2Tim.1:10).

2. uniek in wat ze leert over de dood

De Bijbel heeft een unieke kijk op de dood. Waar religies en filosofieën vaak leren dat de mens na zijn dood verder leeft in een andere vorm (als onsterfelijke ziel of door reïncarnatie), leert de Schrift dat de dood werkelijk dood is. De eerste leugen in de Bijbel is de ontkenning van de dood (Genesis 3:4): “Je zult geenszins sterven.”

Maar de Schrift leert:

  • De dood is het tegendeel van leven (Genesis 3:19).
  • De dood is een terugkeer tot het stof (Prediker 12:7).
  • De dood is als een slaap, waarin men niets ervaart (Johannes 11:11-14).
  • Leven na de dood is alleen mogelijk door opstanding, wanneer God levend maakt (Efeze 5:14).
  • De dood zal tenietgedaan worden wanneer allen levend gemaakt worden (1 Korinthe 15:26).

De hoop van de Bijbel is niet dat de mens verder leeft in de dood, maar dat hij zal herleven na de dood. Niet ‘waar gaat de mens heen bij zijn sterven?’, maar: ‘zal hij herleven?’.

3. uniek in wat ze leert over de oorsprong van het kwaad

Ook uniek is de Bijbelse leer over de oorsprong van het kwaad. De Schrift zegt ondubbelzinnig dat God het kwaad schept:

Ik formeer het licht en schep de duisternis, Ik maak vrede en schep het kwaad.
– Jesaja 45:7-

Het kwaad is dus geen fout, geen losgeslagen macht, maar een instrument in Gods hand. Zoals een juwelier een zwarte achtergrond gebruikt om een diamant te laten schitteren, zo gebruikt God het kwaad om Zijn liefde en genade des te duidelijker te tonen (Joh.9:3). Het kwaad heeft een plaats in Zijn plan, en niets gaat buiten Hem om. Zoals Job zei: “Zouden wij het goede van God ontvangen, en het kwade niet?” (Job 2:10).

4. uniek in wat ze leert over zin en doel van elk schepsel

De Schrift leert dat GOD alles een plaats geeft en allen zal redden. Hij sluit allen op in ongehoorzaamheid, opdat Hij zich over allen zou ontfermen (Romeinen 11:32). Zoals allen zondaren zijn zonder eigen keuze, zo zullen ook allen gerechtvaardigd worden door Gods genade:

  • Allen worden gerechtvaardigd (Romeinen 3:23-24; 5:18).
  • Allen worden gered (1 Timoteüs 2:4; 4:10).
  • Allen worden levend gemaakt (1 Korinthe 15:22-28).

Niet de keuze of prestatie van de mens is doorslaggevend, maar Gods voornemen om zich over allen te ontfermen. Zo wordt Hij de Redder van alle mensen (1 Timoteüs 4:10).

5. uniek in wat ze leert over de ene GOD

De kern van de Bijbelse boodschap is de eenheid van God. Alles is uit Hem, door Hem en tot Hem:

Want uit Hem, door Hem en tot Hem zijn alle dingen. Hem zij de heerlijkheid tot in de aeonen. Amen!
-Romeinen 11:36-

Er is maar één GOD die alles plaatst en regisseert. Hij is niet afhankelijk van de wil van mensen of onderworpen aan machten buiten zichzelf. Hij is de oorsprong van alle dingen, het kanaal waardoor alles gebeurt, en het doel waarin alles uitmondt. Daarom komt aan Hem alle eer toe.

Samenvatting

De boodschap van de Bijbel is uniek:

  • Ze verkondigt het goede bericht van een historisch, opgewekte Christus.
  • Ze leert dat de dood werkelijk dood is, en dat leven volgt door opstanding.
  • Ze openbaart dat het kwaad geen fout is, maar een instrument in Gods hand.
  • Ze spreekt van een universele redding: God ontfermt zich over allen.
  • Ze wijst op één God, die alles plaatst en tot Zijn doel brengt.

Deze boodschap heeft geen mens bedacht. Ze bewijst haar goddelijke oorsprong doordat ze de mens geen eer laat, maar alle heerlijkheid aan God geeft. Zo bewijst de Bijbel zichzelf als wat ze claimt te zijn: het Woord van God.

Delen: