GoedBericht.nl logo
English Blog

De Bijbel bewijst zichzelf (2)

12-07-2025 - Geplaatst door Andre Piet
Tweede artikel gebaseerd op een viertal lezingen over dit gelijknamige onderwerp.

Wanneer wij ons buigen over de Bijbel, dan doen wij dat niet om met menselijke redeneringen het Woord te verdedigen. Nee, wij openen de Schriften en laten hen voor zichzelf spreken. Zoals een leeuw zichzelf verdedigt als je hem loslaat, zo bewijst ook het Woord zijn kracht en betrouwbaarheid. De vorige keer zagen we hoe de Bijbel, als een bibliotheek van zeventig boeken, een eenheid vormt die alleen verklaarbaar is als God zelf de Auteur is. Deze keer richten we onze aandacht op een ander uniek kenmerk van de Bijbel: zijn voorzeggingen.

de mens voorspelt, God voorzegt,

Het verschil is fundamenteel: de mens doet voorspellingen, op basis van waarnemingen en modellen, maar God voorzegt. Dat wil zeggen: Hij maakt van tevoren bekend wat gebeuren zal, en het gebeurt ook. Het Griekse woord voor profetie, propheteia, betekent letterlijk: vóór-zegging. In 2 Petrus 1 lezen we dat profetie nooit door menselijke wil is voortgebracht, maar dat mensen, gedreven door Gods geest, spraken van Godswege. Voorzeggen is exclusief voorbehouden aan God, die het einde kent vanaf het begin (Jesaja 46:10).

de voorzegging over Kores

Een indrukwekkend voorbeeld van goddelijke voorzegging vinden we in de profetieën van Jesaja over Kores, de koning van Perzië. Al meer dan honderd jaar voordat Jeruzalem zou worden verwoest door Babel, sprak God bij monde van Jesaja dat Jeruzalem herbouwd zou worden en dat de tempel opnieuw gegrondvest zou worden (Jesaja 44:26). Nog opmerkelijker is dat de naam van de koning die dat zou doen, Kores, bij voorbaat genoemd werd (Jesaja 44:28; 45:1).

Wanneer we de geschiedenis lezen in 2 Kronieken 36, zien we hoe alles exact zo gebeurde:

  • Na de verwoesting van Jeruzalem door Nebukadnezar ging het volk zeventig jaar in ballingschap , zoals voorzegd door Jeremia.
  • Aan het einde van die periode wekte God de geest van Kores, die opdracht gaf om Jeruzalem te herbouwen.
  • Kores erkende zelf dat JAHWEH, de God van de hemel, hem dit opgedragen had.

Zo werd meer dan twee eeuwen na Jesaja’s voorzegging alles tot in detail vervuld.

de voorzegging aan Abraham

Een ander voorbeeld van nauwkeurige voorzegging vinden we in Genesis 15. God zei tegen Abraham dat zijn nageslacht vreemdeling zou zijn in een vreemd land, waar zij onderdrukt zouden worden, en dat zij na vierhonderd jaar zouden uittrekken met grote bezittingen (Genesis 15:13-14). In Exodus 12 lezen we dat de zonen van Israël inderdaad 430 jaar na Abrahams roeping uit Egypte vertrokken, en wel exact op de dag af (Exodus 12:41). Niet alleen de gebeurtenis, maar ook de termijn werd precies vervuld.

de komst van Christus voorzegd

De hele Hebreeuwse Bijbel getuigt van de komst van de Messias. Van meet af aan was voorzegd:

  • dat Hij zou komen uit het zaad van de vrouw (Genesis 3:15),
  • uit de lijn van Abraham, Juda en David (Genesis 49:10; Jesaja 11:1),
  • geboren in Bethlehem (Micha 5:1),
  • en dat Hij zou lijden en opstaan uit de doden (Jesaja 53; Psalm 16:10).

In het boek Handelingen lezen we hoe de apostelen voortdurend vanuit de Schriften bewijzen dat de Nazarener Jezus volkomen beantwoordt aan het profiel dat de profeten van de Messias hadden geschetst. Het Evangelie is de verkondiging dat God zijn beloften heeft vervuld in Jezus Christus. Dat is een blijde tijding omdat het bewijst dat God recht heeft gedaan (en doet!) aan zijn Woord.

profetie in onze dagen

Voorzeggingen zijn niet beperkt tot het verleden. Ook vandaag zien we hoe het profetische decor wordt opgebouwd. In de afgelopen eeuw zijn landen en volken opnieuw verschenen op het wereldtoneel:

  • Egypte (1922),
  • Libanon (1943),
  • Syrië (1946),
  • Amman (Ammon, Jordanië; 1946),
  • Israël (1948),
  • Jeruzalem als hoofdstad (1967),
  • en Palestina (1988).

Het is opmerkelijk dat deze volken en gebieden, die gedurende eeuwen, ja millennia lang, geen zelfstandige status hadden, maar precies zoals de profeten spraken, weer ‘op de kaart gezet’ zijn. Ook zien we de morele neergang van ‘het christelijke Westen’, de explosieve groei van informatie- en communicatietechnologie en het gereedstaan van de middelen voor de herbouw van de tempel in Jeruzalem. Ze bevestigen stuk voor stuk wat het profetisch woord heeft voorzegd.

Daarnaast wijst ook de Bijbelse chronologie erop dat we leven aan het einde van zes millennia sinds Adam. Vanuit Gods perspectief (2Petrus 3:8) is de zevende dag, de grote Sabbat, aanstaande. Hosea 6 spreekt van twee dagen (=twee millennia) waarin God zijn aangezicht verbergt voor Israël, waarna op de derde dag Israëls opstanding zal volgen. Dus niet alleen de wonderbaarlijke totstandkoming van het decor, maar ook het tijdframe wijst erop dat de terugkeer van de Messias nabij is.

een betrouwbaar woord

Wanneer wij zien hoe nauwkeurig God zijn woord in vervulling doet gaan, geeft dat zekerheid. Zijn plannen worden niet doorkruist door mensenhanden. Hij spreekt, en het gebeurt (Jesaja 46:11). De voorzeggingen over het verleden zijn tot op het jaar en de dag nauwkeurig vervuld; zo zal het ook zijn met wat nog komt.

Daarom is Gods Woord een rots om op te staan. Wat Hij belooft, zal Hij ook volbrengen. In een tijd van onzekerheid en verwarring is dat het vaste fundament waarop wij mogen staan en bouwen.

-Vraag Mij naar de toekomstige dingen…
-Jesaja 45:11


Zie deze lezing.

Delen: