GoedBericht.nl logo
English Blog

Kolosse 1:15 – ikoon van God (2)

28-08-2024 - Geplaatst door Andre Piet

Hij is [het] beeld van God, de onzichtbare…

De Zoon van Gods liefde is Gods beeld. Het Griekse woord dat hierachter schuilgaat (eikoon) is nog gemakkelijk in het Engelse ‘icon’ en het Nederlandse ‘ikoon’ te herkennen. De eerste keer dat dit woord in het NT voorkomt (Mat.22:20) verduidelijkt de betekenis ervan perfect. Daar  lezen we dat Jezus een muntstuk laat komen en vraagt wiens beeld (Gr. eikoon) op de munt staat. Het antwoord is: van de keizer.

Van het woord ‘beeld’ is ons woord ‘beeldspraak’ afgeleid. Om bij het bovenstaande voorbeeld te blijven: het is beeldspraak als wordt gezegd dat op de munt de keizer te zien is. Zoals het ook beeldspraak is als ik een pasfoto toon en zeg: dat ben ik. In de letterlijke zin zijn beide beweringen niet waar, maar als beeldspraak wel.

Wie verstaat dat de Zoon Gods beeld is, begrijpt ook hoe Hij soms God zelf wordt genoemd. Dat heeft niets met theologie te maken; het is een alledaags stijlfiguur. Als Jezus tijdens het Pascha van het brood zegt: “dit is mijn lichaam” (1Kor.11:24), dan is dat geen hocus pocus maar beeldspraak die iedereen geacht wordt te begrijpen. De Zoon is niet “God de onzichtbare”, maar niettemin: wie Hem heeft gezien, heeft de Vader gezien (Joh.14:9)!

Delen: