English blog

Romeinen 6:17 – welk type onderwijs?

10-01-2020 - Geplaatst door Andre Piet

Dank echter aan de God, dat jullie slaven van de zonde waren, maar [nu] van harte gehoorzamen aan een type van onderwijs dat aan jullie werd overgeleverd.

De gelovigen te Rome waren slaven van de zonde. Verleden tijd dus. Ook in 5:8 spreekt Paulus over “toen wij nog zondaren waren“. En dat we nu rechtvaardigen zijn, d.w.z. vrijgesproken. Zulke uitspraken gaan over onze identiteit in Christus. Dat is Paulus’ “type van onderwijs”: leren wie we zijn in Gods ogen.

Het heeft geen enkele zin om tegen een gelovige te zeggen wat hij niet mag doen. Want wat je daarmee slechts doet is de zonde aantrekkelijker maken. Als men al gehoor zou geven aan zo’n commando, dan zal dat niet van harte zijn.

Om te weten wat je te doen staat, dien je eerst te weten wie je bent. Ben je een arme slaaf of een rijke prins? Dat maakt een enorm verschil! In Paulus’ “type van onderwijs” zijn gelovigen overgezet vanuit slavernij naar een koninklijke status (5:17). Natuurlijk, dat moet je eerst worden onderwezen. Maar ontvang je dit “type van onderwijs”, dan leer je als vanzelf hoe geweldig het is om koninklijk te leven. In dank aan GOD die jou in die positie heeft geplaatst.

Delen: