English blog | Oude Artikelen

Romeinen 6:17 – welk type onderwijs?

29-03-2017 - Geplaatst door Andre Piet

Dank echter aan de God, dat jullie slaven van de zonde waren, maar [nu] van harte gehoorzamen aan een type van onderwijs dat aan jullie werd overgeleverd.

De gelovigen te Rome waren slaven van de zonde. Verleden tijd dus. Ook in 5:8 spreekt Paulus over “toen wij nog zondaren waren”. Zulke uitspraken gaan over onze identiteit als gelovigen in Christus. Dat is Paulus’ “type van onderwijs”: leren wie we zijn in Gods ogen.

Het heeft geen enkele zin om tegen een gelovige te zeggen wat hij niet mag doen. De zonde maak je daardoor alleen maar aantrekkelijker. En als men al gehoor zal geven, dan zal dat niet van harte zijn.

Om te weten wat je te doen staat, moet je eerst weten wie je bent. Ben je een arme slaaf of een rijke prins? Dat maakt een enorm verschil! In Paulus’ “type van onderwijs” zijn gelovigen overgezet vanuit slavernij naar een koninklijke status (5:17). Natuurlijk, dat moet je eerst worden onderwezen. Maar geniet je dit “type van onderwijs”, dan leer je als vanzelf hoe geweldig het is om koninklijk te leven. In dank aan GOD die jou in die positie heeft geplaatst.

Delen: