English blog | Oude Artikelen

Psalm 146:5 – de God van Jakob

27-02-2017 - Geplaatst door Andre Piet

Gelukkig hij, die de God van Jakob tot zijn hulp heeft, wiens verwachting is op JAHWEH, zijn God…

In de vijf boeken van de Psalmen herkennen we telkens het patroon van de Torah, d.w.z. de vijf boeken van Mozes. Dat geldt ook voor de laatste vijf psalmen, die allemaal beginnen en eindigen met ‘halleluja!’ Psalm 146 correspondeert met Genesis, psalm 147 met Exodus, enzovoort. Psalm 146 verwijst naar de schepping (:6) en de naam Jakob in het boek Genesis.

De naam Jakob staat model voor de man die wilde verdienen wat GOD om niet had beloofd. Maar juist dat idee bracht hem, letterlijk en figuurlijk, ver van huis. Jakobs ommekeer kwam toen hij mank geslagen werd bij de beek Jabbok. Jakob – Jabbok wijst al op een ommekeer. Voortaan zou hij de naam Israël dragen.

Jakob is de naam die vooral herinnert aan leugen en bedrog. Hoe bijzonder daarom dat juist degene die Jakobs GOD tot zijn hulp heeft, gelukkig wordt gesproken. Jakobs GOD is de GOD die voordat Jakob geboren werd, zijn keuze al gemaakt had en ook zijn belofte had gegeven. Daar viel niets te verdienen. Want GOD geeft om niet. Gelukkig degene, die die GOD tot zijn hulp heeft!

Delen: