English blog | Oude Artikelen

Lucas 15:4 – Hij zoekt en vindt!

11-12-2016 - Geplaatst door Andre Piet

… en gaat het verlorene zoeken, totdat hij het vindt?

In Lucas 15 vinden we de bekende gelijkenissen van het verloren schaap, de verloren penning en de verloren zoon. Waarbij het idee niet is dat het zo erg is voor het verlorene om verloren te zijn. Dat zou misschien kunnen, maar dat hoeft helemaal niet. Toen de jongste zoon naar het buitenland ging en zijn geld doorbracht had hij het uitstekend naar z’n zin. Toch was de vader toen al zijn zoon kwijt, verloren. Niet pas toen de zoon bij de varkens neerzat en zich ellendig voelde.

De essentie in alle drie de verhalen is dat de eigenaar iets verloren is. Het is daarom het belang van de eigenaar om het verlorene weer te zoeken. En het is ook in de eerste plaats zijn vreugde als het verlorene weer gevonden is.

Wij denken bij het verlorene altijd aan de tragiek voor het verlorene. Maar wat dacht u van God als Eigenaar? Het is zijn belang en eer om het verlorene te zoeken. Want het is van Hem! Daarom zoekt Hij ook net zolang totdat het verlorene gevonden is. Zie daar het goede bericht van de Schrift: God zoekt het verlorene en Hij vindt het!

Delen: