English blog | Oude Artikelen

Hooglied 5:6 – de bruidegom is zoek

27-11-2016 - Geplaatst door Andre Piet

Ik deed mijn geliefde open, maar mijn geliefde was weg, verdwenen!

Het boek ‘Hooglied’ bezingt de liefde tussen bruidegom en bruid. In 1:1 toegeschreven of gewijd aan Salomo. Wellicht dat deze bundel liefdesliederen een historische achtergrond heeft. Maar wanneer we verstaan dat de relatie tussen de Messias (“meer dan Salomo”!) en het volk Israël ook een bruidegom-bruid verhouding is, dan plaatst dat dit boek in een verrassend profetisch licht!

Hooglied spreekt in type van hoe Israël haar Bruidegom vindt. Maar dat gaat niet zomaar. Een onderwerp dat als rode draad door deze romance loopt is hoe de bruid haar geliefde aanvankelijk kwijt is. Weg, verdwenen is hij! En dan zoekt ze en komt ze in handen van wie haar slaan en verwonden.

Juist tegen de profetische achtergrond van Hooglied, krijgt de zoek geraakte Bruidegom een extra dimensie. Het tekent de situatie van de afgelopen tweeduizend jaar. De bruid heeft geen idee heeft waar haar geliefde is. Maar zoals het een goede roman betaamt: uiteindelijk vinden bruid en bruidegom elkaar. En dat zal gevierd worden: de bruiloft op de derde dag (>Joh.2:1)!

Delen: