English blog | Oude Artikelen

1Korinthe 11:3 – de man als hoofd

26-11-2016 - Geplaatst door Andre Piet

Ik wil echter dat jullie dit weten: dat van elke man de Christus het hoofd is. Hoofd echter van een vrouw is de man. Hoofd echter van de Christus is de God.

Onderscheid maken tussen mannelijk en vrouwelijk is tegenwoordig niet populair en zelfs verdacht. Met als gevolg dat we vandaag nauwelijks nog weet hebben wat mannen zijn. Een man is in de Schrift geen baas, dictator of macho. Een man is hoofd van de vrouw en daarmee ook van wat uit hen samen voortkomt: de kinderen. Een man moet geen hoofd zijn, hij is het. Hij is aansprakelijk voor haar. Het was de vrouw die als eerste at van de verboden vrucht, maar het is “in Adam” dat allen sterven, niet in Eva.

Karakteristiek voor het hoofd is dat het natuurlijk leiding geeft aan het lichaam. Dat begint al bij de geboorte wanneer het hoofd voorop gaat en de weg baant voor het lichaam. Een hoofd dicteert het lichaam niet, maar geeft het leiding.

God heeft een hiërarchische orde in de schepping bepaald. Hijzelf staat uiteraard bovenaan. Als hoofd staat Hij garant voor heel de schepping. Maar de man is hoofd van de vrouw. Dat moet hij wel weten, want hoe zou hij anders die rol kunnen vervullen?

Delen: